Kniha Štefan Svitko a Dakar pokrstená

O mnohých slávnych osobnostiach dejín sa písali knihy. Tak prečo by nemohlo byť dielo aj o Števovi Svitkovi a jeho účinkovaní vo svete rally súťaží? Nepochybne najväčšia osobnosť slovenského motoristického športu súčasnosti si to určite zaslúži!

Kniha Štefan Svitko a Dakar pokrstená

Nápad s napísaním knihy vznikol v hlave zanieteného fanúšika rally športu Petra Haršániho. Autor s prezývkou Haro však nie je len divák a fanúšik, rally športu sa venuje aktívne a absolvoval aj viaceré svetové súťaže. Aj jeho „vozový park" zodpovedá celkovému zanieteniu, ktoré pre rally má – sedlal už aj špeciál, ktorý kúpil od Štefana Svitka. Haro približuje: Pri dohadovaní kúpy Števovej motorky som sa ho spýtal, či nenapíšeme knihu o Dakare. Števova odpoveď bola: „Počkaj, porozmýýýýšľam!" Vzápätí dodal: „Veď napíšeme. Už sa mi nejakí núkali, no poslal som ich preč." Nesmelý nápad sa vzápätí zmenil na realitu, obaja si podali ruky a povedali "platí"."

A mohli začať so samotnou tvorbou. Samozrejme obaja. Spoluprácu pri písaní Haro vysvetľuje: „So Števom sme sa stretli mnohokrát, aby som jeho zážitky mohol dokumentovať. Bola to radosť spolupracovať, Števo dokázal dlhé hodiny pútavo rozprávať o všetkých tých detailoch, spomínal si, čo sa mu stalo a na ktorom kilometri etapy to bolo..." Samotnému vydaniu predchádzalo nielen množstvo hodín a dní zhromažďovania podkladov, ťukania textov do počítača, ale aj neodmysliteľné finančné peripetie.

Autor knihy približuje jej zrod: „Kniha sa narodila s pôrodnými bolesťami adekvátnymi jej dôležitosti a veľkosti. V utorok večer som dal dohromady posledné peniaze (aj za predanú motorku a úver), aby som v stredu, zadĺžený až po uši, priviezol z Banskej Bystrice do Bratislavy plný nákladiak kníh"

Dielo si nepochybne zaslúži dôstojné uvítanie do života a vhodná príležitosť nastala už o deň neskôr – vo štvrtok. Oficiálny krst knihy za prítomnosti nielen autora, ale aj hlavného hrdinu Svitka sa uskutočnil pri príležitosti slávnostného vyhlásenia výsledkov odbornej novinárskej ankety Motocykel roka. To sa tradične, už po šestnástykrát, konalo v bratislavskej Inchebe pri príležitosti otvorenia výstavy Motocykel. Krstným otcom sa stal Anton Molnár, riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie spoločnosti Slovnaft, teda značky, ktorá Štefanove účinkovanie na najťažšej rally sveta, a celkovo v motocyklovom športe už dlhodobo výrazne podporuje.

Anton Molnár sa z nového diela očividne tešil a považuje ho za naozaj dôležité: „V prvom rade cítim veľkú zodpovednosť, pretože kniha mapuje cestu človeka, ktorý, dovolím si tvrdiť, je najväčším klenotom slovenského motoristického športu v posledných rokoch. Verím, že kniha poteší, a zároveň aj motivuje mladú generáciu jazdcov k tomu aby Števa nasledovali." Po úvodnom slove nasledoval samotný krst. Krstilo sa netradične, ale nanajvýš symbolicky – celými dvoma litrami oleja MOL Dynamic, presne takého, aký Števo používa do motora svojich motoriek. A aby bol dojem dokonalý, nechýbal ani púštny piesok, do ktorého olej z knihy stekal... Zopár slov na záver dodal aj hlavný hrdina, Štefan Svitko: „Verím, že toto nie je posledná kniha o Dakare a dúfam, že v ďalších rokoch budem pre autora opäť dostatočne silnou motiváciou pre jej pokračovanie."

Ak ste si knihu nestihli zakúpiť priamo na výstave, kde ste ju mohli získať aj s podpismi, poponáhľajte sa do kníhkupectva. Dielo už je rozdistribuované po celom Slovensku.

Buďte s nami v kontakte

Komentáre