Európsky pohár „Speedway U19" 2020

V nedeľu 16. augusta hostil náš jediný plochodrážny štadión v Žarnovici finále Európskeho pohára mladých jazdcov „Speedway" do 19 rokov. Po krásnych súbojoch v jednotlivých rozjazdách nakoniec zvíťazil český jazdec Jan Kvěch pred dánskym mladíkom Marcusomom Birkemosom, ktorý prišiel o prvenstvo pádom v poslednej zákrute pred cieľom. Tretie miesto si vybojoval ďalší český jazdec Daniel Klima.

Európsky pohár „Speedway U19

Organizátor Speedway club Žarnovica venoval príprave tohto európskeho podujatia veľkú pozornosť, nakoľko išlo o najvýznamnejšie motocyklové podujatie SMF v tejto komplikovanej, Covidom poznačenej športovej sezóny 2020.

Organizátorov však potrápilo aj počasie. Po silnej búrke krátko pred druhou hodinou popoludní bol žarnovický ovál pre plochú dráhu prakticky nezjazdný a tak sa preteky o hodinu posunuli. S vynaložením veľkého úsilia sa členom organizátorského Speedway clubu Žarnovica podarilo cez túto neplánovanú prestávku dráhu odvodniť a vysušiť tak, aby medzinárodná Jury mohla preteky pustiť. Toto úsilie bolo ocenené i prítomnými delegovaními zástupcami Európskej motocyklovej federácie FIM Europe.

Na žarnovickej dráhe sa v jednotlivých rozjazdách predstavilo celkom 18 jazdcov z 9-tich krajín sveta, medzi ktorými reprezentoval Slovensko domáci odchovanec Speedway clubu Žanovica – David Pacalaj. O víťazovi sa rozhodlo prakticky až v predposlednej rozjazde. Mladučký, ešte nie ani 17-ročný dán Marcus Birkemose vyhral takmer všetky svojej rozjady, ale havária v poslednej rozjazde - v poslednej zákrute záverečného kola, ho pripravila o víťazstvo. Nakoniec tohto dánskeho mladíka o dva body porazil minuloročný víťaz, český jazdec Ján Kvěch (14 bodov). Sklamaný Dán Marcus Bikemose skončil druhý so ziskom 12 bodov. O treťom mieste sa rozhodovalo v záverečnej rozjazde, nakoľko český jazdec Daniel Klíma a Dán Esben Hejrrild mali rovnaký počet bodov. Úspešnejší bol český jazdec, ktorý si zo Žarnovice odviezol bronz. Slovenský jazdec David Pacalaj obsadil s 3 bodmi 14. priečku, avšak bola to pre neho zaiste veľká jazdecká skúsenosť.

epu193.jpg

Zdroj: SMF

Buďte s nami v kontakte

Komentáre