​CUSTOM: XJ 900

Tento custom nám urobil skutočnú radosť. Po prvé je to krásny retro pretekár od Yamahy a po druhé má nádherný asymetricky umiestnený predný svetlomet. A ešte oveľa viac.

​CUSTOM: XJ 900

Yamaha XJ 750 Maxim

Pri pohľade na výslednú stavbu by len málokto uhádol, že jej základom je starý cruiser a nie nejaký superšport či naháč. Yamaha na začiatku osemdesiatych rokov vyrábala XJ 750 Maxim – klasický cruiser s radovým štvorvalcovým motorom. Štvorvalce sa medzi chopprami a cruisermi veľmi neuchytili, takže XJ 750 Maxim nemala príliš obľubu u zákazníkov napríklad v porovnaní s dvojvalcovým modelom Virago. Takže sa XJ 750 Maxim vyrábala len v rokoch 1982 – 1985 a ani v súčasnosti nepatrí medzi práve vyhľadávané kusy v porovnaní s naháčom XJ 750 Seca. Takže si výsledná úprava zaslúži o to väčšie uznanie.

xj-2.jpg

Turbo Maximus

Na druhej strane Yamaha v osemdesiatych vyrábala aj legendárny model XJ 650 Turbo, ktorým sa Derek Kimes ako tvorca tohto customu nechal rovnako inšpirovať. Derek v upravenom ráme z choppra XJ 750 Maxim použil pre viac výkonu silnejší motor z XJ 900. Ten bol kompletne prekopaný, posilnený a nakoniec osadený turbo dúchadlom. K tomu všetkému nový podvozok, pričom sekundárny prevod zostal kardanový. A nakoniec dokonalý dizajn pretekárskeho motocykla endurance z osemdesiatych rokov. Jednoducho dokonalá pocta motocyklom XJ!

xj-3.jpg

Foto: Stewe West

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre